maandag 20 juni 2011

Licht en lucht

Een bedrijf moet steeds met z'n tijd mee gaan. Zo hebben we door de jaren heen al heel wat aanpassingen gedaan in de stal. Makkelijker werken en meer koecomfort, daar draait het om.
De melkstal werd al eens uitgebreid, zodat we meer koeien tegelijk konden melken. Voor een betere ventilatie werden muren uitgebroken en voorzien van een doek. Het is er het lekker fris in de zomer en in de winter vorstvrij.
Diverse keren werden de ligplekken/ boxen van het melkvee aangepast. Sinds vorige jaar liggen de koeien in een diepstrooiselbox met paardenmest. Ik noem het liever geen mest, maar tweedehands boxvulling. Het is goed voor de klauwen en uiergezondheid en bovendien veert het ook nog eens heel goed.

Nu is het de beurt aan de jongveestal. De dakplaten zijn poreus en laten geen licht door. De ventilatie laat te wensen over. Hier is het donker en bedompt.



Aan de oostkant van de stal zijn de muren voor een groot deel gesloopt. Wauw, wat een licht!


Tellingen Taluelo Ray (Samuelo x Talent)

Nieuwsgierig kijken de dieren naar buiten. Het weer zit erg mee, maar er wordt zware regen voorspeld. Samen met onze stagiar wordt er hard gewerkt.
 

Ruim voor het 'slechte' weer (eindelijk regen voor het gewas) zit het doek er aan. Bij harde wind en regen, draaien we het doek omhoog.



Binnenkort starten me met de andere kant van de stal. Het is er nu al veel beter geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten